Η Δράμα είναι πόλη της ανατολικής Μακεδονίας, βρίσκεται σχεδόν πάνω στον 41ο παράλληλο στο βορρά και 24 μοίρες και κάτι λίγο, ανατολικά του Γκρήνουιτς.
Απέχει περίπου 5.400 χλμ από τον Βόρειο Πόλο, 645 χλμ από την Αθήνα και 150 χλμ από τη Θεσσαλονίκη!
Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τις λέξεις «Ύδραμα» ή «Δύραμα», λόγω της αφθονίας των υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή.
Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Ηδωνίδας με μακραίωνη ιστορία. Πρώτοι κάτοικοι φαίνεται ότι ήταν οι Δίοι, όπως τους ονομάζει ο Όμηρος, και κατοικούσαν σε τμήμα της πεδιάδας και στα βόρεια ορεινά. Οι Δίοι ήταν πανάρχαιο πελασγικό φύλο, παρακλάδι των Οδρυσών, που θεωρούνταν ότι κατάγονταν από τον Δία!
Τα αρχαιότερα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή της σημερινής πόλης της Δράμας βρέθηκαν στον λόφο «Αρκαδικός». Τα ευρήματα χρονολογούν τα αρχαιότερα ίχνη ζωής του προϊστορικού αυτού οικισμού στη Μέση Νεολιθική Εποχή.
Προς το τέλος των κλασικών ή στις αρχές των ελληνιστικών χρόνων, στη θέση της σημερινής Δράμας δημιουργήθηκε πολίχνη, οι κάτοικοι της οποίας καλλιεργούσαν την άμπελο και λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, σε ιδιαίτερο ιερό... Ακόμα και σήμερα τα κρασιά της Δράμας θεωρούνται άριστης ποιότητας και είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο, με πολλές διεθνείς διακρίσεις!
Στους ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη αναφέρεται με τη λατινική ονομασία Daravescos, ως ρωμαϊκός σταθμός μιας διακλάδωσης της Εγνατίας οδού, η οποία ξεκινούσε από τους Φιλίππους και, αφού περνούσε τον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας και μακρύτερα τον Αγγίτη ποταμό, κατέληγε στις Σέρρες και στη συνέχεια στην αρχαία Ηράκλεια της Μακεδονίας.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, η πόλη αναπτύσσεται σε ισχυρό κάστρο με στρατηγική σημασία και έντονο εμπορικό ενδιαφέρον και αναφέρεται με το όνομα Δράμα σε κείμενα από τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Το κάστρο το οποίο οριοθετούσε την πόλη εκείνη την εποχή είχε έκταση γύρω στα σαράντα στρέμματα. Τμήματα από τα τείχη του κάστρου σώζονται ακόμα και σήμερα, κυρίως στη βόρεια συνοικία της πόλης, γύρω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Φαίνεται πως τα σωζόμενα τείχη της Δράμας είναι εξ ολοκλήρου Βυζαντινής προέλευσης, δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς κτίστηκαν και από ποιον(!), αλλά η χρονολόγησή τους εκτιμάται από τον 10ο αιώνα. Είχαν περίμετρο 850 περίπου μέτρων, δύο πύλες και πέντε τουλάχιστον πύργους.
Αρχές του 14ου αιώνα, η Δράμα αναφέρεται ως τόπος αναψυχής με βασιλικά κτήματα και επαύλεις.
"η βασίλισσα Ειρήνη, που είχε περάσει πολύ καιρό στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε, την περίοδο αυτή, να πάει στην πολίχνη της Δράμας, κάτι που συνήθιζε και από παλιά, για λόγους αναψυχής..."
Η πόλη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1371 ή το 1383.
Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι Δραμινοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον εθνικό αγώνα, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονταν, καθώς η Δράμα αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική.
Στα νεότερα χρόνια και μέχρι τα μέσα του 20 αιώνα, στην περιοχή ακμάζει η καπνοκαλλιέργεια... Μέχρι και σήμερα διασώζονται πολλά μεγάλα και επιβλητικά κτίρια που χρησίμευαν ως καπναποθήκες - με γνωστότερη την καπναποθήκη Σπήρερ ή Αυστροελληνική, δίπλα από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, η οποία σήμερα πλέον στεγάζει πολυτελές ξενοδοχείο.
Σήμερα η περιοχή της Δράμας είναι επίσης γνωστή για την ποιότητα μαρμάρου που βγάζει... Η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης απασχολείται στην βιομηχανία του μαρμάρου.
Πολιούχος της πόλης είναι η Αγία Βαρβάρα. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Δράμα κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας τέθηκε προς κατεδάφιση από τους κατακτητές για να χτιστεί στη θέση του ένα οθωμανικό τζαμί. Τα σχέδιά τους, όμως, άλλαξαν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, 4 Δεκεμβρίου, καθώς η περιοχή πλημμύρισε με νερό και δημιουργήθηκε η λίμνη, που σκέπασε την εκκλησία.
Έτσι, η Αγία Βαρβάρα καθιερώθηκε ως πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη χτίστηκε αργότερα μια νέα εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία.
Μέχρι σήμερα διατηρείται έθιμο την παραμονή της γιορτής της, στις 3 Δεκεμβρίου, όπου εκατοντάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, αφήνουν αυτοσχέδια φωταγωγημένα καραβάκια στα νερά της λίμνης, συχνά γράφοντας ευχές ή το όνομά τους, ακριβώς μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος στέλνει στο βυθισμένο εκκλησάκι το κερί του για την Αγία.
Στη Δράμα λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η ΔραμΟΙΝΟγνωσία - φεστιβάλ αφιερωμένο στο κρασί της περιοχής και την τέχνη της παρασκευής του, και φυσικά η Ονειρούπολη...